-
Skip to contentArtikkeli päivitetty 21.4.2024
Rinkka on vaelluskenkien ohella ehkä se tärkein yksittäinen varuste kun puhutaan vähintään yhden yön ylittävistä retkistä ja vaelluksista. Yksittäiset päiväretket menevät vielä isolla repulla, mutta rinkan mahdollistama tilavuus ja kantomukavuus ovat aivan eri luokkaa.
Rinkan valinta lähtee liikkeelle tarpeesta – kuinka pitkiä retkiä aiot tehdä, mihin vuodenaikaan aiot retkeillä, haluatko vaeltaa yksin ja kuinka paljon ylimääräisiä mukavuuksia haluat kantaa. Rinkan tilantarve on täysin erilainen myöhään syksyllä kahden viikon erämaaretkellä, kuin neljän päivän kesävaelluksella karhunkierroksella, yhden yön reissuista Nuuksioon puhumattakaan.
Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että 85-litraisella pärjää käytännössä aina. Myös 75-litrainen rinkka toimii käytännössä kaikilla viikkoa lyhyemmillä retkillä, varsinkin jos ei vaella yksin, niin, että ruoanlaittovarusteet ja majoittumisvarusteet voidaan jakaa. Tästä pienemmän rinkat, mikäli niillä aiotaan tehdä viikon reissuja, vaativat hieman enemmän kokemusta vaelluksesta ja sen pakkaamisesta. Kokenut vaeltaja tietää paremmin, mitä oikeasti vaelluksella tarvitaan ja mitä ei. Nettiarvosteluiden tiimi toteutti viime kesänä viiden päivän vaelluksen kahdella 55 ja 65-litraisella rinkalla ja tilaa jäi kohtuullisen reilusti. Ison rinkan haittapuolina ovat sen korkeampi hankintakustannus sekä lisääntynyt paino. Osassa rinkoista niiden käyttäminen puolityhjänä saattaa olla säätöjen suhteen hankalaa.
Tila on rinkkojen perusominaisuus, jonka tarve määrittää, mutta varsinaisia hyvän rinkan tunnusmerkkejä ovat ergonomiset, laadukkaista materiaaleista valmistetut ja hengittävät olkahihnat ja selkäosa, monipuoliset vetoketjut, luotettavat kiinnikkeet ja helppokäyttöisyys. Kaikissa vertailun rinkoissa mitä tutkimme, oli lähtökohtaisesti hyvät säädöt, joten valitsemalla minkä tahansa vertailun rinkoista, olet hyvällä tiellä. Ennen rinkan käyttöönottoa kannattaa varmistaa sen sopiminen omille mittasuhteille. Olemme keränneet arvion siitä kuinka pitkälle käyttäjälle rinkka sopii, mutta esimerkiksi poikkeuksellisen pitkä selkä saattaa vaatia rinkan vaihtamista toiseen huonolla tuurilla. Verkosta tilattaessa vaihtaminen on onneksi helppoa neljäntoista päivän palautusmahdollisuuden vuoksi.
Tämän osion alapuolelta löydät yksityiskohtaisemmat kuvaukset eri kategorioiden parhaista rinkoista, mutta mikäli et jaksa lukea sinne asti niin tässä tiivistetysti:
Vertailun paras rinkka naiselle – Osprey Ariel Plus 70W & 85W – Klikkaa tästä W70 tai tästä W85
Vertailun paras rinkka miehelle – Uudistunut Fjällräven Kajka 75 – Klikkaa tästä tuotteeseen
Paras kevyt rinkka – Osprey Rook 65 – Klikkaa tästä tuotteeseen
Paras ultrakevyt hifistelijän rinkka – Hyperlite Mountain Gear Southwest Pack 55 – Klikkaa tästä tuotteeseen
Paras rinkka painavalle – Deuter AirContact Core 70+10 – Klikkaa tästä tuotteeseen
Paras rinkka lapselle – Osprey Ace 50 – Klikkaa tästä tuotteeseen
Mielestämme paras rinkka naiselle on Ospreyn valmistama Osprey Ariel Plus, mutta emme halunneet päättää onko se 75litrainen vai 85litrainen versio, sillä siihen vaikuttaa enemmän tarve ja mieltymys. Itse rinkoissa ei kahdessa eri koossa ole juurikaan eroja, joten koimme tämän luontevaksi tehdä poikkeuksellisesti tällä tavalla. Osprey Ariel Plus on naisen paras kaveri vaelluksilla -Irroitettava yläosa muuntautuu päivärepuksi, muotoilu on anatomisesti mielekäs, rinkka hengittää erinomaisesti ja rinkka on erittäin miellyttävä pakata ja kantaa.
Ospreyn rinkoistsa Ariel Plus 85W ei ole käytännössä juurikaan painavempi kuin lähes 15-litraa pienempi pikkuserkkunsa, joten tästä näkökulmasta oma valintamme on isompi 85W versio. Pienempi Ariel Plus on luonnollisesti edullisempi ja hieman pienempää säilytystilaa vaativa, sekä toimii paremmin pienellä kuormalla. Ariel Plus 85 W ei ole kuitenkaan vanhan liiton rinkka, joka tuntuu inhottavalta, mikäli sitä ei ole pakattu lähes täyteen, vaan se pakkautuu suhteellisen kompaktiksi myös hieman pienempänä.
Kumpi siis pitäisi valita? Jos tiedät, ettet koskaan halua tehdä yli neljän päivän vaelluksia tai retkiä, valitse Ariel Plus 70W. Jos tiedät, että vaellusretkesi tulevat olemaan tätä pidempiä tai haluat kantaa poikkeuksellisen määrän herkkuja tai juotavaa mukanasi, valitse Ariel Plus 85W. Kumpikin rinkka edustaa rinkkojen eliittiä joilla pärjää varmasti tarkoituksenmukaisissa olosuhteissa miellyttävästi.
Mistä pidimme?
+Mukavuudesta
+Säädöistä
+Irroitettavasta päivärepusta
+Painosta
Mistä emme pitäneet?
-Alaosastoa ja pääosastoa ei ole eroteltu vetoketjulla, vaan remmeillä varustetulla läpällä.
Kajka on suosistun vaellusvarustevalmistajan Fjällrävenin suosituin vaellusrinkka, eikä suotta. Modernit teknologiset innovaatiot yhdistettynä perinteisesti hyviin ominaisuuksiin ja korkeaan laatuun takaavat sen, että vaellus ei jää kesken ainakaan rinkan ominaisuuksien vuoksi.
Fjällräven Kajka 75 – miesten malli, ei ole tyhjänä kevyimmästä päästä (3.38kg), mutta uudistunut malli on sentään 140g edeltäjäänsä kevyempi. Täydellinen istuvuus antaa peruspainossa paljon kuitenkin anteeksi. Uudessa, vuoden 2024 mallissa on lisäksi isommat taskut joihin on helpompi päästä käsiksi. Koivusta tehty runko on ergonominen ja paksut olkahihnat tuntuvat mukavilta. Rinkka hengittää hyvin sekä selästä, että lantiovyön ja olkahihojen osalta kiitettävästi. Kajkasta löytyy upea päiväreppuominaisuus – Sen huppu irtoaa tyylikkääksi olkalaukuksi, jolla pärjää hyvin päivän pituiset tutkimusmatkat. Kajkassa ikään kuin bonuksena tulee sen erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo – rinkka on arvostettu ja mikäli sitä haluaa päivittää esimerkiksi isompaa, ollaan siitä valmiita maksamaan käytettynäkin todella hyvin. Kajka soveltuu hyvin lähes kaiken pituisille, mutta mikäli vyötärölle on kertynyt ylimääräistä (yli 120cm vyötärönympärys), kannattaa katse suunnata tämän vertailun Deuterin suuntaan, sillä Kajkan lantiovyö on lyhyt.
Mistä pidimme?
+Säädettävyydestä
+Päivärepusta
+Ergonomiasta
+Laadusta
Mistä emme pitäneet?
-Peruspainosta (varauksella)
-Hinnasta
Osprey Rook 65 on keveyen painonsa (1600g) lisäksi myös verrattain edullinen, varsinkin kun kyseessä on yksi arvostetuimmista vaellusbrändeistä rinkkojen saralla. Ospreyn kevyt Rook asettautuu selkeästi kilpailijoitaan halvempaan hintapisteeseen, mutta tuntuu silti laadukkaalta ja tarjoaa monipuolisia säilytysratkaisuita. Moitteita se on saanut käyttäjiltään siitä, että siinä ei ole juurikaan vetoketjullisia taskuja ja siitä, että aivan täytenä (20kg+) se tuntuu vähän liian heppoiselta.
Osprey Rook 65 on tilavuudeltaan sopiva kevät-, kesä- ja alkusyksyn vaelluksiin viikonlopuiksi tai kolmen neljän yön reissuille. Sillä pärjää myös pidemmät reissut mikäli kuormaa pystytään jakamaan ja pakkauskokemusta löytyy. Hinta-laatusuhteeltaan Rook 65 on erittäin hyvä rinkka. Kokonsa puolesta Rook 65 pitäisi sopia suurimmalle osalle käyttäjistä.
Mistä pidimme?
+Edullisesta hinnasta
+Keveydestä
+Monipuolisista säädöistä
Mistä emme pitäneet?
-Heppoisuudesta täytenä
-Taskujen monipuolisuudesta
Mistä pidimme?
+Keveydestä
+Monipuolisuudesta
+Tyylikkyydestä
Mistä emme pitäneet?
-Raportoidusta laadusta
-Hinnasta
Mistä pidimme?
+Säädöistä
+Monipuolisuudesta
+Laadusta
+Lannevyön pituudesta
Mistä emme pitäneet?
-Peruspainosta
-Hieman tylsästä ulkonäöstä
Mistä pidimme?
+Ulkonäöstä
+Laadusta
+Keveydestä
Mistä emme pitäneet?
-Hinnasta
Kiitos kun luit arvostelua tänne asti!
Mikäli retkeiluaiheiset arvostelut kiinnostavat, kannattaa ihmeessä lukea artikkelimme parhaista SUP-laudoista, otsalampuista tai parhaista vaelluskengistä.
Nettiarvosteluiden kaikki arvostelut löydät etusivulta, jonne pääset kätevästi painamalla tästä.