-
Nettiarvosteluista kertova yrityksen banneri

Valitse paras SUP-Lauta 2022

Suppailu (SUP – Stand Up Padeling) kasvattaa nopeasti suosiotaan, etenkin nyt kun vedet ovat erityisen lämpimiä, ja viilentäviä virikkeitä tarvitaan kesälomille. Oman SUP-laudan hankinta on loistava valinta, mikäli haluaa lähteä melomaan aikataulusta ja paikasta välittämättä. Laaja valikoima erilaisia SUP-lautoja saattaa kuitenkin hämmentää – pärjääkö edullisella laudalla, mitä hyötyä on kapeasta laudasta, onko kantavuutta tarpeeksi ja miten lautaa kuljetetaan?

Ei kuitenkaan hätää! Olemme kasanneet kattavan oppaan SUP-laudan valintaan sekä tarkastelemme hieman markkinoiden houkuttelevimpia vaihtoehtoja. Lue siis artikkelimme ja poimi parhaat vinkit talteen siitä, mitä kannattaa lautaa valittaessa ottaa huomioon. 


Ensimmäisen kerran suppailemassa?

 Ensimmäiset SUP-laudalla kokeilut kannattaa mielestämme suorittaa vuokraamalla lauta. SUP-Laudan vuokraus on helppo ja suhtteellisen edullinen tapa tutustua lajiin. Suppailu on lajina erittäin hauskaa ja suhteellisen helppoa, varusteiksi ei alkuun helpoissa olosuhteissa kuten järvillä, lammilla tai merenrannoilla tarvita minkäänlaisia märkäpukuja tai uimataitoisilla edes kelluntaliivejä, sillä laudasta saa tukea jos tasapaino sattuu pettämään ja laudalta putoamaan. Suppailun alkeet oppii helposti lautavuokraamoista ja veteen pääsee hyvinkin nopeasti. Suppailu on erittäin hyvä myös liikuntamuotona ja se vahvistaa erityisesti keskivartaloa, jalkoja, selkälihaksia ja tasapainoa. 

Mikäli Suppailukärpänen pääsee pahasti puraisemaan, saattaa edessä olla ensimmäisen oman SUP-Laudan hankinta. Oma lauta tuo vapautta sen suhteen missä suppailee ja mihin aikaan suppailee. Nettiarvosteluiden kirjoittajat ovat käyneet esimerkiksi suppailemassa norjan vuoristolammissa, metsälammissa ja jopa jäämerellä, joten voimme suositella omaa lautaa lämpimästi!

SUP-Laudan valinta

SUP-Lauta kannattaa valita ensisijaisesti käyttötarkoituksen mukaan. Lautoja on todella paljon erilaisia aina aloittelijoille sopivista, leveistä ja tukevista, pitkille matkoille tarkoitettuun retkilautoihin sekä nopeisiin, jopa nopeuskilpailuihin tarkoitettuihin lautoihin – käydään siis läpi eri lautatyypit. Olemme valinneet jokaiseen lautatyyppiin myös esimerkkilaudan.

Kiinteä vai pumpattava SUP-Lauta?

Ennen kuin perehdytään tarkemmin, minkälainen lauta kannattaa valita mihinkin tilanteeseen, niin ensin pitää tarkastella kuljetusmahdollisuuksia. Monelle saattaa tulla ajatus siitä, kestääkö pumpattava SUP-lauta oikeasti, vai onko kiinteä ainoa hyvä vaihtoehto? Tämä kysymys saattaa juontaa juurensa halvoista puhallettavista ilmapatjoista tai vesileluista, mutta kunnolliset pumpattavat laudat ovat erittäin tukevia ja kestäviä. Olemme törmäilleet niiden kanssa suhteellisin teräviin kiviinkin, rantautuneet kivikkoihin sekä muutenkin kohdelleet niitä kaltoin ilman vahinkoja. Pumpattava lauta menee selkäreppuun ja on suhteellisen helppo ottaa mukaan (isot laudat painavat jopa kymmeniä kiloja!).

Kiinteä lauta on parhaimmillaan, mikäli mökin pihasta löytyy oma järvi tai auton katolta kiinteät telineet. Näin ollen pumppausta ja siihen menevää aikaa ja energiaa ei tarvitse miettiä, vaan vesille pääsee hyvinkin nopeasti. Ilmatäytteisissä laudoissa tarvitaan kova ilmanpaine, joten pumppaaminen ilman sähköpumppua käy kunnon lihaskuntoharjoituksesta. Myös ilmalla täytettyjä lautoja voi säilyttää täytenä mökin pihalla, mutta kiinteä versio on silti mielestämme parempi vaihtoehto tämänkaltaiseen tarkoitukseen.

 

SUP-lauta aloittelijalle

Aloittelijan peruskunto- ja tausta vaikuttaa hieman tulevan laudan valintaan, sillä paljon esimerkiksi joogaa harrastanut suppailija pystyy halutessaan valitsemaan hieman nopeamman laudan, kuin henkilö, jonka jalkapohjat ja tasapaino ei ole ihan vielä niin hyvällä tasolla. Lähtökohtaisesti aloittelijan kannattaa valita All Round -lauta. All round laudoissa on pyöristetyt muodot ja niiden kääntäminen sekä ohjaaminen luonnistuvat helposti. Lisäksi leveät laudat mahdollistavat niillä, ja jopa niiden reunoilla istumisen. Alkuvaiheessa lepotaukoja tarvitsee enemmän, mikäli jalanpohjat eivät ole tottuneet rasitukseen joka tasapainoilusta syntyy.

All round yleislauta toimii hyvin myös auringonotossa sekä kokeneille lautailijoille myös kevyeeseen jooga- tai lihaksuntotreeniin laudalla.

Esimerkkilauta aloittelijalle:

Fitnord Aqua Pro 330

+Kantavuus 150kg
+Pituus 330cm & leveys 80cm
+Helppo & vakaa

SUP-Retkeily / Touring lauta

Retkeilyyn tarkoitettuja SUP-lautoja kutsutaan Touring-laudoiksi tai flatwater laudoiksi, ja ne ovat hieman terävämmällä kärjellä varustettuja lautoja. Lisäksi niiden kapeampi muoto yhdistettynä terävämpään kärkeen auttavat lautaa liukumaan kevyemmin veden päällä. Lisäksi niiden suuntavakaus on hyvällä tasolla, mikä tarkoittaa, ettei lauta lähde seilaamaan sivusuunnassa tai kääntyilemään holtittomasti. Pidempien matkojen melominen helpottuu kun lautaa ei tarvitse kokoajan korjata edes pienessä aallokossa.
 
 
Touring-laudat menettävät hieman kantavuuttaan kapeamman muodon vuoksi, mutta sitä kompensoidaan sillä, että laudat ovat usein pidempiä kuin yleislaudat. Tukevuutensa vuoksi myös touring-lauta saattaa olla hyvä valinta aloittelijoille. Mikäli lähtee valitsemaan aloittelijana touringlautaa, kannattaa pitää mielessä nyrkkisääntö: mitä suurempi kantavuus – sitä vakaampi lauta.
 
Esimerkkilauta retkeilyyn:
Red Paddle 12.6 Voyager
+ / – Kantavuus 110kg
+ Erinomainen suuntavakaus
+ Laatu
+ Pituus 381cm Leveys 81cm Paksuus 15cm
 
-Hinta
 
 

Nopeat SUP-laudat / kilpalaudat

Kilpalaudat, eli tyypiltään Race-laudat, edustavat SUP-lautojen nopeinta joukkoa. Race-laudat ovat pitkiä ja erittäin kapeita, ja muistuttavan hieman jopa surffilautaa. Ne eivät ole soveltuvia aloittelijoille, eikä niillä ole välttämättä hirveän miellyttävää kulkea todella pitkiä matkoja, ainakaan jos kokemusta laudoista ei ole vielä erityisen paljon. 
 

Miksi siis Race-lauta? 

Jos rakastaa vauhtia ja haluaa, että sykkeet nousevat ja hiki lentää, samalla kun lauta kiitää veden päällä liukkaasti, on Race-lauta hyvä valinta. SUP-kilpailut ovat maailmalla jo todella yleisiä, suomessa niitä on vielä suhteellisen vähän, mutta niiden määrä on kyllä lisääntymässä. Mikäli SUP-kisat eivät ole tuttuja, saa alla olevasta videosta aika hyvän kuvan mistä on kyse. 

SUP-Laudat painavalle tai treeneihin

SUP-lautailu on mahdollista kaikille painosta tai kunnosta riippumatta. Lautavalikoimasta löytyy monipuolisia lautoja, joissa kantavauus on jopa 250kg. Kantavuuden kannalta suosittelemme aina valitsemaan oman kokemuksemme perusteella vähintään 20kg omaa maksimipainoa suuremman kantavuuden laudan. Mikäli painoa on kertynyt paljon, saattaa laudalle seisomaan nouseminen tuottaa hieman hankaluuksia, mutta myös istuen melominen kasvattaa kuntoa ja ajan kanssa myös nouseminen helpottuu.

Suuren kantavuuden laudat soveltuvat erinomaisesti myös treenikäyttöön, kuten joogaan tai kehonpainoharjoitteluun. Markkinoilta löytyy suoraan jopa ns. Yoga-tyypin lautoja, mutta nämä ovat todella leveitä, ja ne ovat tarkoitettu puhtaasti vain tähän tarkoitukseen, sillä eteneminen on suuren leveyden ja rakenteensa vuoksi erittäin hidasta. Yoga SUP-lauta muistuttaa usein enemmänkin kelluvaa fitnessmattoa, mikä huokuu sen neliömallisen muotonsa vuoksi. Mikäli laudalla haluaa myös liikkua enemmän, suosittelemme mieluummin kovan kantavuuden omaavaa allround lautaa. Tämäntyyppisellä vähänkin kokeneempi suppailija pystyy jopa käsilläseisontaan (Huom. ei me nettiarvostelijat) ja punnertelee helposti, mutta myös retket onnistuvat.

Esimerkkilauta painavalle tai treeneihin: 

2022 SHARK Allround 10’8
+Kantavuus 250kg (Valmistajan suosituspaino max. 130kg)
+Pystyy treenaamaan päällä
+Pituus 

SUP-Laudat lapsille

Aikuisten SUP-lautojen yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka helposti unohtuu katselusta on laudan paksuun. Aikuisen laudan tulisi olla 15cm tai paksumpi, jos haluaa äärimäistä laatua. Tällöin lauta ei notku lainkaan, lauta ei ui syvällä ja eteneminen on kevyttä. Aikuisten laudan minimipaksuutena pidämme 12cm mittaa. Paksuus vaikuttaa merkittävästi laudan kantavuuteen, mutta lapsien ollessa lähtökohtaisesti kevyempiä, voi heidän lautansa olla myös hiukan ohuempia. 

Lapsien SUP-Laudat ovat lyhempiä ja kevyempiä, jolloin niitä on kevyempiä meloa lapsen toimesta. Verkkokaupoista löytyy hyvä valikoima lapsille soveltuvia lautoja ja näissä kannattaa tarkkailla lapsen iän mukaan soveltuvuutta. Yhtä ainoaa lautatyyppiä ei voi siis suositella suoraan lapselle, sillä viisivuotiaalle, kymmenvuotiaalle ja 13-vuotiaalle sopivat täysin erilaiset laudat.

SUP-lautojen arvostelumme ja vertailumme saavat tulevaisuudessa jatkoa. Seuraavassa artikkelissamme tutustumme lautojen eri brändien välisiin eroihin ja katsomme löytyykö halvoista ja edullisista SUP-laudoista helmiä ja mitä saa jos laittaa enemmän euroja kaupan tiskille.

Muut arvostelut löydät tutusti etusivultamme, jonne pääset painamalla tästä.

Nettiarvostelut