-
Skip to content
Weber on selkeä markkinajohtaja ja suosituin grillibrändi suomessa, joten on luonnollista, että valikoimaan kuluu lukuisia eri malleja. Tästä koituu kuluttajalle kuitenkin myös päänvaivaa – mikä olisi sopivin valinta juuri minulle? Tässä arvostelussa tutustumme Weberin kaasugrilleihin jotka kulkevat mallinillä Spirit, Genesis & Summit.
Weberin grilliperheestä löytyy kaksi erityisen suosittua mallia Genesis & Spirit sekä lippulaivaversio Summit. Kaikilla Weberin grilleillä on hyvä maine, eikä kumpikaan näistä kolmesta ole varsinaisesti huono vaihtoehto.
Mutta mikä malli juuri sinun kannattaisi valita? Ei hätää, me testasimme, jotta sinun tarvitse.
Tässä arvostelussa tarjoamme kokonaisvaltaisen katselmuksen Weber Spirit II vs Genesis vs Summit grilleistä. Tarkastelemme kaasugrillejä lähempää ja kerromme mitkä ovat tärkeimmät erottavat tekijät. Lisäksi pureudumme siihen mitä eri mallimerkinnät grilliperheiden sisällä eroavat sekä pureudumme lyhenteisiin. Opit siis myös miten esim. Weber Weber Spirit II E-310 GBS eroaa Weber Spirit E-210:stä.
Ennen yksityiskohtiin menemistä, tarkastalleen ensin hieman, miten grillit asettautuvat suhteessa toisiin grilleihin markkinoilla.
Weber Spirit II grilli on laadukas grilli, jonka voisi moneen markettigrilliin nähden luokitella jo korkeaan luokkaan, mutta Weberin omassa arvoasteikoissa se kuuluu low-end luokkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että grilli on laadukkaasti tehty ja sillä pärjää, mutta materiaalit ovat hieman edullisempia ja varusteita ei löydy läheskään niin paljoa kuin kahdesta sisarestaan.
Weber Genesis -sarjan kaasugrillit ovat heidän keskisarjan grillejä. Genesis grillit ovat äärimäisen laadukkaita ja hyvin viimeisteltyjä, uusimmassa sarjassa jopa kaasunupit ovat metallia. Erot Summit sarjaan tulee oikeastaan vain koossa ja muutamassa lisävarusteessa, kuten savustuslaatikon puuttumisessa.
Weber Summit grillit ovat high-end grillejä edustava luksussarja. Ne ovat todella kalliita, mutta myös niiden käyttöikä on todella pitkä, sekä varustelista todella kattava. Varusteista voidaan mainita esimerkiksi kokonaisen kanan grillaamiseen tarkoitetut sähköisesti pyörivät vartaat tai takaosasta löytyvät infrapunapolttimot.
Ensimmäisenä tarkempaan tarkasteluun astuu Weberin Spirit II E-310, kolmen polttimon kaasugrilli, joka on kompaktin kokoinen ja helppo käsitellä. Lisäksi, kuten kaikki Weber-grillit yleensä, se on myös erittäin tyylikkäästi muotoiltu. Nämä perusominaisuudet yhdistettynä kohtuulliseen hintaan ovat tehneet siitä erittäin suositun valinnan grillaajien keskuudessa.
Weber Spirit II E-310 on päivitetty versio alkuperäisestä Weber Spiritistä, ja siihen on lisätty Weberin oma GS4 grillausjärjestelmä. Mitä GS4 sitten tarkoittaa? Se on kokonaisuus joka sisältää Infinity-sytytyksen, tehokkaat polttimet, makua korostavat Flavorizer Bars -lämmönjakolevyt ja rasvanhallintajärjestelmän, joka todella helpottaa grillausta. Grilli todella syttyy joka kerta ensimmäisellä yrityksellä ja kuumenee tasaisesti suhteellisen nopeasti. Spirit II:n lämmönsäätely toimii hyvin ja lämpötilaa on helppo seurata kannesta löytyvästä lämpömittarista.
Grillistä löytyy myös mielenkiintoiset käännettävät grillauslevyt, joista toinen puoli on ohuempi ja toinen paksumpi. Ohuemmalla puolella valmistuu hyvin herkemmät raaka-aineet kuten kanat ja paksummalla puolella on helppo tehdä paksumpia pihvejä. Kuten muutkin Weberit, myös Spirit vaatii hieman kasaamista, ennenkuin grillaamaan, mutta sen pitäisi luonnistua lähes kaikilta ihmisiltä, kunhan siihen vain varaa hieman aikaa.
Minkälaista tehoa Weber Spirit II sitten pystyy tuottamaan? Vastaus: Riittävästi. Kolme pääpoltinta tuottavat huiman 30 000 BTU/h tehon. Tästä huolimatta emme kokeneet pahoja liekkejä, ja ruoka tuli hyvin grillattuna, mutta ei mustuneena ulos. Flavorizer Barsit pitävät liekit hyvin kurissa ja epäsuoran lämmön käyttäminen on helppoa mikä grilli ei ole aivan täynnä.
Weber Spirit II E-310:stä löytyy kaksi sivutasoa, joista toinen on taitettavissa alas tilan säästämiseksi. Lisäksi grilli tukee Weberin omaa iGrill 3:sta, joka tarkoittaa sitä, että siihen on saatavilla mm. langatonta paistomittaria ja muita varusteita. Grilli on kokonaisuudessaan erinomainen hankinta.
Mistä tykkäsimme?
Mikä voisi olla paremmin?
Weber Genesis 2 tai Genesis II hallitsi laatutietoisten grillaajien mieliä erittäin pitkään. Vuonna 2022 Weber julkaisi kuitenkin uuden Genesis-sarjan, josta numerot riisuttiin kokonaan pois ja mallinimi on siis pelkkä Weber Genesis. Uudistuneessa Genesiksessä on lukuisia päivityksiä verrattuna edelliseen sarjaan, ja erityisesti se tuo ominaisuuksia kun sitä verrataan Spirit sarjaan. Tärkein uusi ominaisuus on kaasupullon mahduttaminen alatason sisään. Tämä on saatu aikaan kaasupullosyvennyksellä sekä ylimääräisellä lämpölevyllä, joka tekee kaasupullon säilyttämisestä sisällä turvallista grillauksen aikanakin. Myös uudet metalliset kaasunsäätimet tuovat luksuksen tuntua grilliin.
Genesiksessä on lisäksi grillitasot ruostumattomasta teräksestä verrattuna valurautaisiin. Tällä ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä kuin muutamilla ensimmäisillä kerroilla, joissa ruostumaton teräs on parempi. Valurautaiset ritilät toimivat hyvin rasvattuna erinomaisesti. Mikäli haluaa grillata yöllä, on uusissa EPX-335 ja SPX-435 malleissa tehokas LED-valaistus joka syttyy kun kansi avataan. Myös säätimet ovat tällöin valaistut. Kokonaisuudessaan Genesis on valmistettu laadukkaammista materiaaleista kuin Spirit tarjoten myös 20% isomman grillausalan.
Mistä tykkäsimme?
Mikä voisi olla paremmin?
Arvosteltavaksi malliksi valikoitui Summit S-470, joka on pienemmästä päästä Summit grillejä, joskaan sitäkään ei voi pieneksi kutsua. Tämä yli kolmetonnia maksava ruostumattomasta teräksestä valmistettu unelma on varustettu neljällä pääpolttimolla jotka tuottavat 48,800 BTU/h lämmitystehon. Tähän kun lisätään lisäpoltin (SEAR 10,600 BTU/h), infrapunapoltin (10,600 BTU/h) sekä savustinlaatikolle dedikoitu poltin (6,800 BTU/h), alkavat kaasupullot olemaan helisemässä ja lämpöä löytyä.
Ominaisuuksiltaan Summitista löytyy siis kaikki mitä Weberillä on tarjota. Pyörivät vartaat, pizzakivet, hedelmäkorit ja savustuslaatikot menevät helposti grilliin ja tilaa löytyy isollekin porukalle. Jopa sivukeittimeen, grillien usein heikoimpaan kohtaan, on panostettu, sillä siitä löytyy nerokas kaksoispoltin, joka auttaa suojaamaan tuulelta.
Onko Summit siis kaiken sen rahan arvoinen? Mielestämme ei. Siitä puuttuu uuden genesiksen ja jopa uudesta spiritistä löytyvä GS4 sytystysjärjestelmä, ja sen pinta-ala on jopa pienempi, kuin isoimman Genesiksen (joka on yli tonnin halvempi). Toki pyörivät vartaat ja takainfrapolttimet ovat kivoja ominaisuuksia ja grilli näyttää todella kauniilta, mutta niin näyttää Genesiskin. Summit-sarja ei ole päivittynyt lähes vuosikymmeneen ja oletuksena onkin, että uusi Summit sarja tuo kehiin jotain uskomatonta. Sitä ennen, mikäli et tarvitse järkyttävän isoa grilliä (Weber Summit 670), suosittelemme pysymään Genesiksen parissa.
Mistä tykkäsimme?
Mikä voisi olla paremmin?
Kiitos kun luit arvostelumme Weberin eri kaasugrilleistä! Muita grillitestejä tulossa lähiaikoina – esim. paras kamadogrilli ja paras hiiligrillitestit. Sitä ennen voit lukea muita arvosteluita etusivultamme, jonne pääset takaisin tästä.